Pravá čokoláda sa vyrába z kakaovej hmoty, kakaového masla a cukru. Pravá čokoláda je horká. Vyrobená je výhradne z kakaového masla, bez akýchkoľek prídavkov iných rastlinných tukov. Kakaová sušina má najmenej 35%. Mliečna čokoláda vzniká pridaním sušeného mlieka. Kakaovej sušiny musí mať najmenej 25%. Biela čokoláda neobsahuje kakaový prášok, čokoládovú chuť jej dáva kakaové maslo.
Skladovanie čokolády
Teplota
Čokoláda musí byť skladovaná v rozpätí 18-20°C. Teploty nad 25°C môžu nabúrať štruktúru čokolády a často vedú k vystupovaniu tukovej zložky na povrch.
Vlhkosť
Čokoládu doporučujeme skladovať na suchom mieste s relatívnou vlhkosťou vzduchu do 60%, čím sa znižuje riziko kondenzácie na povrchu čokolády, ako následok kolísania teplôt.
Tmavé miesto
Čokoládové výrobky doporučujeme skladovať v tme. Pri dlhodobom pôsobení svetla môže dôjsť ku zmene chuti. Tento jav sa tiež nazýva "denná chuť".